fbpx

Λίγα λόγια για τα Μαθηματικά στο ΕΠΑ.Λ

Τα Μαθηματικά (Άλγεβρα) στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ για τα ΑΕΙ, αποτελούνται από δύο ενότητες διαχωρισμένες και άσχετες μεταξύ τους. Το πρώτο μέρος, η Ανάλυση, απαιτεί καλή γνώση της Άλγεβρας της Α΄ και Β΄ Λυκείου, καθώς αποτελεί φυσική προέκτασή τους. Επιπλέον συνυπάρχουν στοιχεία Φυσικής αλλά και Γεωμετρίας προηγούμενων τάξεων, που σε συνδυασμό με τα ολοένα και πιό απαιτητικά θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων, ζητούν συστηματική και σε βάθος επεξεργασία, με παράλληλη κάλυψη των κενών που τυχόν υπάρχουν από τις περασμένες χρονιές.

Η ύλη είναι σύντομη αλλά ιδιαίτερα απαιτητική, για μια άριστη επίδοση. Το δεύτερο μέρος, η Στατιστική, είναι μια αυτόνομη και προσιτή ύλη, που δεν απαιτεί γνώσεις προηγουμένων ετών, αλλά μόνο απλές πράξεις και στοιχειώδεις ιδιότητες.

Είναι μάθημα ευχάριστο, καθώς συνδέεται με γνωστές πρακτικές και προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Απαιτεί ωστόσο άριστα οργανωμένη και μεθοδικά συστηματοποιημένη εργασία συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων, που επιτυγχάνεται με σταθερή και συνεπή προσπάθεια, ώστε να καταλήξουν οι υποψήφιοι σε επίπεδο αυτοματισμού στην επίλυση των ασκήσεων.